Paraziti v človeškem telesu

Paraziti živijo v telesu vsake osebe - to je neprijetno, a dejstvo. Naivno je verjeti, da če nimate hišnih ljubljenčkov, si vedno temeljito umijte roke z milom in vodo in ne jejte sumljive hrane, ste zanesljivo zaščiteni in ne morete biti prenašalec parazita. Zato se tej temi ne smemo odvrniti in se zgroženo namrščimo. Bolj ko vemo o parazitih, bolj učinkovit bo boj proti njim in manj možnosti za okužbo z življenjsko nevarno okužbo.

Po podatkih SZO od 50 milijonov ljudi, ki vsako leto umrejo, več kot 15 milijonov povzročijo nalezljive bolezni, ki jih povzročajo paraziti.

So vas te številke šokirale? Potem je čas, da bližje spoznate svojega skritega sovražnika in se začnete boriti z njim.

Paraziti - kaj je to

paraziti, ki lahko živijo v človeškem telesu

Paraziti se imenujejo različni živi organizmi, ki se naselijo v človeškem telesu, napadajo njegove notranje organe in se hranijo z ostanki neprebavljene hrane, sokov in celic. Človeško telo je optimalno okolje za patogene mikroorganizme različnih vrst, zato ga paraziti najprej izberejo za svoj obstoj. Lahko živijo leta v katerem koli od organov, migrirajo v sosednjega, ko se ta izčrpa, in tako do konca človekovega življenja - ki se mimogrede pod negativnim vplivom parazitov znatno zmanjša.

Vsi paraziti niso škodljivi za zdravje gostitelja. Nekateri se nikakor ne kažejo in ne vplivajo na delovanje notranjih organov in sistemov. Toda večina jih neposredno ali posredno izzove razvoj hudih bolezni. Takšne bolezni imenujemo parazitske ali invazije, znanost, ki jih preučuje in zdravi, pa parazitologija.

Po statističnih podatkih je več kot 95% svetovnega prebivalstva prenašalcev parazitov.

Paraziti so vsi patogeni mikroorganizmi, ki vstopijo v človeško telo in tam živijo zaradi njegovih hranil. Sem spadajo bakterije, virusi, glive, enocelični organizmi, členonožci, protozojske invazije in druge vrste. Toda v tem primeru govorimo samo o črvih.

Vrste parazitov v človeškem telesu

V resnici lahko v človeškem telesu živi več kot dvesto različnih vrst parazitov. Najpogostejši so:

vrste parazitov, ki živijo v človeškem telesu
  1. Pinworm- ta vrsta prizadene predvsem otroke, izda ga ustno-fekalna pot, živi v tankem in debelem črevesju ter odlaga jajčeca v zunanje gube anusa, na oblačila in spodnje perilo.
  2. Toksokarji- parazitizirajo predvsem na mačkah in psih, v človeško telo vstopijo s stikom s peskom ali zemljo, v kateri so bili iztrebki okuženih živali - tam toksokarji lahko vztrajajo tudi več let. Ti paraziti ne gredo ven; skupaj s krvnim obtokom se prenašajo skozi žile in notranje organe.
  3. Ascaris- najpogostejša vrsta parazita, okužba se pojavi s hrano, vodo, neopranimi rokami. Ascaris se vnese v katere koli človeške organe: črevesno sluznico, jetra, možgane, pljuča, ledvice, trebušno slinavko, oči, hrani se z eritrociti in drugimi koristnimi snovmi, kar močno izčrpa telo njegovega nosilca. Dolžina okroglega črva lahko doseže 40 cm; vsakodnevno odlaga jajčeca.
  4. Hookworm- majhen, dolg le 1, 5 cm, vendar nič manj nevaren kot parazit ascaris. V človeško telo se vnaša skozi kožo, najpogosteje pri bosi hoji po tleh. Kaže se kot srbeč kožni izpuščaj, lahko migrira v kateri koli notranji organ.
  5. Široka trakulja- živi v človeškem črevesju v zviti obliki in iz njega dobesedno sesa vsa hranila, zraste lahko do 10 metrov. Okužba se pojavi s surovim mesom in ribami.
  6. Goveja in svinjska trakulja- v telo prodrejo tudi s surovim ali premalo ocvrtim mesom, lahko parazitirajo v črevesju in drugih človeških organih do 20 let, dosežejo 7 metrov dolžine.
  7. Giardia- mikroskopski zajedavci, ki jih najdemo predvsem pri majhnih otrocih, se okužba pojavi z umazanimi rokami, igračami, neopranim sadjem in zelenjavo.

Seveda obstajajo tudi druge vrste parazitov, ki se naselijo v našem telesu in vsak dan udarijo od znotraj, kar povzroči zaspanost, izgubo teže, razdražljivost, motnje spanja, padec imunosti - in to so najmanjše težave.

Skupno ima medicina več kot 300 bolezni, ki jih povzročijo invazije, več kot tretjina jih je lahko usodnih.